środa, 22 maja 2013

raclette

Z cyklu, kuchnia szwajcarska, czyli danie raclette.To danie przygotowane na specjalnych małych patelenkach na urządzeniu grillowym. Główny składnik tego dania to ser raclette, który jest pełnotłusty, półtwardy wykonany z mleka pasteryzowanego lub świeżego . Nie posiadam takiego urządzenia więc postanowiłam zmodyfikować moją potrawę. Byłam niezmiernie zaskoczona, gdyż zapiekanka okazała się strzałem w dziesiątkę. Bardzo pyszna, aromatyczna, pychotkowa!. 

Składniki:
1kg ziemniaków
6 dużych pieczarek
1 duża cebula
całe opakowanie sera raclette, około 12 plastrów
sól
pieprz

Wykonanie:

Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, następnie studzimy i kroimy w plasterki. Pieczarki kroimy również w plasterki, podsmażamy  na maśle z cebulą, solimy i pieprzymy.Układamy w otłuszczonym naczyniu żaroodpornym w kolejności: warstwa ziemniaków, pieczarek i sera i tak na przemian. Pod koniec rozmieszać jajko z mlekiem(pół szklanki) polać zapiekankę, wstawić do piekarnika, zapiekać około 30 minut. 




Poniżej zdjęcia mojej siatki z materiału zakupionej w Monako. Taka mała pamiątka eco.
 

                            
  

7 komentarzy:

  1. Na przepisy jestem bardzo chętna, bo mnie już wena opuszcza;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, zaglądaj częśćiej. Tylko ostrzegam, u mnie bez mięśiwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam!!! Pychota!!! Świetny przepis na szybki obiad!!!
    Moi znajomi mają to szwajcarskie urządzonko :)Kiedyś zaprosili nas na wyżerkę!!! Była to prawdziwa uczta smaku (choć mięcho było chyba głównym elementem :D {hmhm... a może to było piwko? ;P).
    Czy ten ser można dostać w Polsce?

    OdpowiedzUsuń
  4. Acha,? czyli znasz to danie, nie muszę Cię namawiać do przygotowania raclette. hm? z piffkiem, myślę, że też by się fajnie skomponowało. Spokojnie możesz kupić serek w pl np: http://delikatesy.tychy.pl/3250551818396/Ser_zolty_francuski.html

    OdpowiedzUsuń