środa, 23 kwietnia 2014

Tapioka. Podejście nr 2


Składniki:
250 gr tapioki
4 duże ziemniaki
60 gr zmielonych migdałów, ja kupiłam gotowe w sklepie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki wiórek kokosowych
sól
pieprz
kminek
chilli
1 łyżka pasty tahini

Wykonanie:
Tapiokę zalewamy zimną wodą, następnie odstawiamy na 2 godz. do czasu wchłonięcia wody. Zwracamy uwagę by tapioka była sucha, bo gdy dodamy za dużo wody zrobi nam się kleista papka a wtedy można lepić tylko kotlety.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, smażymy je na patelni około 5 min, solimy i doprawiamy chilli. Następnie dodajemy nasze wiórka kokosowe podsmażając je przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pastę tahini, następnie wszystko ze sobą mieszamy. Po chwili dorzucamy tapiokę oraz zmielone migdały podlewając wszystkie nasze składniki odrobiną wodą. Na koniec smażymy tapiokę przez około 5 minut.
Można zajadać na zimno lub na ciepło.





3 komentarze:

  1. Mnie sie tej tapioki na brazylijskie bułki kupić nie udało :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Tapiokę mam tu w Paragwaju - niestety nie w tej formie, jak u Ciebie na zdjęciach :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń