niedziela, 18 sierpnia 2013

LASAGNE

Składniki:
6 listków makaronu lasagne
2 cukinie
biała częśc pora
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
12 pieczarek
2 kulki mozzarella
10 dkg sera ementaler
mały słoiczek koncentratu pomidorowego

sos beszamelowy:
50dkg masła
40dkg mąki
gałka muszkatałowa

Wykonanie:
Makaron al dente gotujemy w osolonej wodzie. Pora i cebulę kroimy drobno w słupki, podsmażymy przez chwilę na patelni po czym dodajemy pokrojone wcześniej plastry pieczarek.  Na osobnej patelni smażymy cukinię pokrojoną w plasterki, uważając by nam się nie przypaliła.  Marchewkę ścieramy na grubych oczkach nastepnie smażymy oddzielnie na patelni. 

Sos beszamelowy:
Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy je na małym ogniu, gdy się masło rozpuści dodajemy mąkę. Całość mieszamy do uzysknaia jednolitej kosystencji uważając by nie zrobiły nam się grudki. Solimy i posypujemy gałką muszkatałową.






Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy delikatnie bułką tartą.
Układamy pierwszą warstwę makaronu smarując koncentratem pomidorowym i kolejno kładziemy warstwy: 
marchewka, cukinia, pieczarki ser mozzarella i ementaler. Powtarzamy czynność do ostatniej warstwy makaronu. Następnie polewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy około 30 minut w temp 180 st.





PEARL JAm

 

1 komentarz:

  1. Prezentuje sie przepysznie. Bardzo fajna i urozmaicona lasagne:)

    OdpowiedzUsuń